RAMADAN DAY 11 - SOTONG MASAK LEMAK PADANG

Bahan-bahan

- 1 kg sotong - cuci bersih dan potong

- 3 biji bawang besar - belah 4

- 2 biji tomato - belah 4

- 2 batang serai - di titik

- 3 biji ubi kentang - belah 4

- 3 camca minyak untuk menumis

- 500 ml santan

- air secukupnya

- garam secukup rasa

 

Bahan kisar

- 5 ulas bawang merah

- 3 ulas bawang putih

- 2 inc kunyit hidup

- 2 inc halia

- 5 tangkai cili merah

 

Cara-cara memasak

1. Panaskan minyak

2. Tumiskan bahan kisar hingga harum dan terbit minyak

3. Kemudian masukkan bawang besar, serai, ubi kentang, tomato, sotong santan dan air

4. Kacau biar sebati

5. Kemudian renihkan dan sesekali di kacau supaya santan tidak pecah minyak.


 

Comments