RAMADAN DAY 12 - AYAM GORENG MADU

 

*Tips: kalau nak gantikan madu dengan gula pun boleh sekiranya tak ada stok madu kat rumah.

 

Bahan-bahan

- ayam 8 ketul (direbus)

- bawang merah 5 biji (dikisar)

- bawang putih 6 ulas (dikisar)

- halia 1 inch (dikisar)

- kicap cair 1 sudu besar

- kicap pekat 1 sudu besar

- sos tiram 1 sudu besar

- madu 1 sudu besar

- minyak untuk menggoreng.

 

Cara-cara memasak

1. Rebuskan ayam sehingga separuh masak.

2. Campurkan bahan kisar, kicap cair, kicap pekat, sos tiram dan madu, bersama ayam,

3. Gaul rata, perap ayam dalam peti ais selama 2 jam.

4. Panaskan minyak, goreng ayam sehingga garing, tapi jangan terlalu lama sebab ayam

sudah separuh masak.

5. Siap! Sedia untuk dihidangkan.

 

gambar instagram @mummy_ika7672

Comments