RAMADAN DAY 14 - SIPUT SEDUT CILI API

 

 


Baru tengok gambar dah terliurkan??

So korang kena try resepi ni.

Gerenti berbaloi.

😋😋😋

gambar instagram @effadya

 

Bahan-bahan

- 1kg siput sedut

- 5 ulas bawang merah - kisar halus

- 3 ulas bawang putih - kisar halus

- 2 inci kunyit hidup - kisar halus

- 2 inci halia - kisar halus

- 15 tangkai cipi padi - kisar halus

- 2 batang serai - di titik

- 500ml santan

 

Cara-cara memasak

1. Siput sedut diberus hingga bersih.

2. Rendam sebentar dalam air garam untuk membuang kotoran seperti pasir dan lumpur.

3. Potong bahagian ekornya, cuci bersih dan toskan.

4. Panaskan minyak, tumis bahan yang di kisar hingga harum.

5. Masukkan santan, serai dan siput.

6. Kacau perlahan atas api sederhana hingga masak

7. Perasakan dengan garam, masak hingga kuah sedikit pekat. Sedia di hidangkan.

 

Comments