RAMADAN DAY 15 - SIAKAP STIM LIMAU NIPIS

Bahan-bahan

- 1 ekor ikan siakap siap siang cuci bersih

- 1 labu bawang merah/besar

- 3 ulas bawang putih

- 1 inci halia

- 2 batang serai

- 5 biji cili padi

- 1 biji limau nipis ambil jusnye

- 1sdm sos tiram

- sepokok daun ketumbar

- setengah batang carrot

- semangkuk bunga kobis

- setengah biji lada bengala

- garam dan gula secukup rasa

 

Cara-cara memasak

1. Guna kuali yang muat seekor ikan siakap di atas dapur. Masukkan ikan yang dah dicuci bersih.

2. Potong dadu bawang merah, Bawang putih dan halia taburkan atas ikan.

3. Hiris nipis serai dan tabur juga ke atas ikan dalam kuali.

4. Hiris cili ketepikan.

5. Potong carrot, bunga kubis dan lada bengala ikut bentuk disukai dan ketepikan.

6. Curah air ke dalam kuali sehingga hampir tengelam ikan. Hidupkan api dapur tahap sederhana. Tutup kuali. Biar air mendidih dan biar ikan hampir masak.

7. Agak ikan hampir masak, kecilkan api. Masukan garam gula sos tiram, jus limau, sayuran dan daun ketumbar. Gaul kuahnya perlahan-lahan. Rasakan ikut hati dan siap.

 

gambar instagram @waniehidayah


 

Comments