RAMADAN DAY 3 - PARI ASAM PEDASSSS!!

Makan dengan nasi panas fuhh lepas tu hirup kuahnya.

Inilah kebahagiaan guysss...😋😋😋 

gambar instagram @olin_matusop

Bahan-bahan

- 6 biji bawang merah

- 2 ulas bawang putih

- 1 inci halia

- ½ inci kunyit

(Semua bahan hendaklah ditumbuk)

- 4 sudu besar cili boh (rendam cili kering, tos dan kisar)

- ½ cawan air asam jawa

- 3 cawan air

- 250g ikan pari (dipotong kecil)

- 2 tangkai daun kesum

- sayur masin (jika suka)

- bendi

- 3 sudu minyak masak

- garam, gula dan sedikit lada hitam

 

Cara-cara memasak

1. Panaskan minyak di dalam periuk yang sederhana besar. Tumiskan bahan kisar hingga wangi.

2. Masukkan cili boh, kacau dan biarkan hingga terbit minyak.

3. Masukkan daun kesum. Masukkan pula air asam jawa dan kacau sebati.

4. Masukkan ikan pari, sayur masin dan air. Biarkan mendidih dab kecilkan api.

5. Masukkan garam, gula dan lada hitam.

6. Masukkan bendi dan biarkan seketika sehingga bendi masak.

Comments