RAMADAN DAY 19 - DAGING MASAK BLACK PEPPER


 

 

*Tips : Untuk mendapatkan daging yang lembut pastikan ianya tidak di masak terlalu lama di atas api yang besar.

 

Bahan-bahan

- 500g daging (bahagian batang pinang)

- 4 ulas bawang putih

- 2 sudu besar sos tiram

- kicap manis

- 1 sudu kecil lada hitam (ditumbuk kasar)

- 2 tangkai cili merah (potong kasar)

- bawang besar holland

- 2 sudu kecil tepung jagung

 

Cara-cara memasak

1. Panaskan 2 senduk minyak, goreng daging selama 3-4 minit. Angkat dan asingkan.

2. Kurangkan sedikit minyak tadi kepada angggaran 1/2 senduk minyak, tumis bawang putih dan masukkan lada hitam.

3. Masukkan kicap dan serbuk lada hitam, kacau sebentar dam masukkan daging.

4. Masak menggunakan api besar dan kerapkan mengacau bahan dalam kuali.

5. Kemuduan tambah bancuhan tepung jagung dan bawang besar. Apabila kuah menjadi pekat padam api dan hidangkan. Hiaskan dengan taburan daun bawang.

 

gambar instagram @ekanazirah90


Comments