RAMADAN DAY 27 - TELUR BUNGKUS

 


Bahan-bahan

- 2 keping isi ayam dipotong kecil-kecil

- 1/2 biji bawang holland dicincang halus

- 1 biji tomato dubuang biji dan didadu kecil

- 1/2 batang daun saderi didadu kecil

- 1/2 peket sayur campur (carrot, jagung, kacang peas)

- 1 biji cili merah

- 2 sudu sos tomato

- 2 sudu sos cili

- 1 sudu sos tiram

- sedikit hirisan daun sup atau daun ketumbar

- secubit garam jika perlu

- minyak untuk menumis

- 2 biji telur ayam

 

Cara-cara memasak

1. Panaskan minyak dan tumis bawang holland sehingga sedikit layu

2. Masukkan hirisan dada ayam dan kacau seketika biarkan sehingga isi ayam masak

3. Masukkan hirisan tomato, batang saderi ,cili merah serta sayur campur dan dikacau rata

4. Perasakan dengan sos cili,sos tomato dan sos tiram dan kacau lagi.

5. Taburkan secubit garam jika perlu

6. Sebelum diangkat boleh la ditaburkan daun sup atau daun ketumbar.

7. Dalam kuali berasingan, panaskan minyak dan seratakan keliling kuali

8. Pukul telur ayam tadi dan goreng dalam kuali dengan kaedah melenggangkan kuali sehingga telur sekata

9. Letak kan inti ditengah-tengah dan bungkuskan telur tersebut

10. Biarkan telur garing seketika dan boleh lah diterbalik kan ke dalam pinggan.

 

gambar instagram @nara.cooks

Comments